Info – Afrika Expo 2017

 

 

6. HTCC Afrika Expo és Vásár

2017. március 2-5.

 

"Imádom azt a jellegzetes vörös földet, a változatos vidékeket, a hagyományőrzésüket, a jellegzetes afrikai dob hangját, amelyet ha itthon meghallok, azonnal indulnék is a fekete kontinensre. "

Jaksity Kata, visszatérő támogatónk aki sokat járt már Afrikában

 

"Afrika folyamatosan erősödik, európai és amerikai vállalatok egyre több beruházást hajtanak végre a kontinensen, és ebben a versenyben Magyarország sem akar lemaradni."

Szijjártó Péter, Külgazdasági és Külügyminiszter

 

Az Afrika-fókuszú nemzetközi kiállítás és vásár célja a magyar-afrikai gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok erősítése, az afrikai  országok és az afrikai érdekeltségű magyar szervezetek bemutatása és népszerűsítése. A korábbi öt Afrika Expo (2011,2012,2014, 2015 és 2016) során 23 országból 120 kiállító 205.000 látogatóval találkozott. A 2017-es expo március 2-5. között ismét az 50.000 látogatót vonzó Utazás Kiállítás egyidejű rendezvényeként kerül megrendezésre a Hungexpo Budapesti Vásárközpont legnagyobb, A Pavilonjában. Az expo nagyszerű lehetőséget nyújt az afrikai országok, cégek és projektek széleskörű népszerűsítésére, üzleti kapcsolatépítésre, termékek és szolgáltatások értékesítésére. A 2016-os Kiállítók listája ide kattintva tekinthető meg.

 

 

Miért fontos Afrika?

 

 • Afrika gazdasági növekedése továbbra is dinamikus, az egész kontinens tekintetében az évi GDP növekedés 4,4%-ot mutat.
 • 2014-ben 73 milliárd USD külföldi tőke áramlott be a kontinensre, míg ez a szám 2004-ben csak 14 milliárd USD volt.
 • Az afrikai kontinensen ma 700 olyan cég tevékenykedik, melyek éves forgalma meghaladja az 500 millió USD-t.
 • Népességét tekintve Afrika a legfiatalabb kontinens. 2034-re Afrika munkaképes korú lakossága 1,1 milliárd lesz. 21 millió új munkahely teremtődött Afrikában az elmúlt 5 évben.
 • Az afrikai háztartások átlagos fogyasztása évente 4,2%-kal növekszik, elképesztő lehetőségekkel kecsegtetve a fogyasztási termékek és a szolgáltató piac számára. 
 • Tovább erősödő politikai stabilitás és erősödő jogrendszer jellemzi az afrikai kontinens országait.
 • Magyarország déli nyitás stratégiája, a revitalizálódó diplomáciai kapcsolatok Afrikában jó alkalmat teremtenek arra, hogy most nagyobb intenzitással nyissunk Afrika felé.
 • Az afrikai országok is fokozódó érdeklődéssel figyelnek újabb piacokra, kilépve hagyományos, döntően nyugat-európai kapcsolati körükből. Így a közép-európai térség is nagyobb fogadókészséggel találhatja szembe magát Afrikában.

 

A 6. HTCC Afrika Expo és Vásár elemei

Az Afrika Expo és Vásár több, mint egy egyszerű kiállítás. Számos olyan programelemmel bír, amely kíváló lehetőséget teremt arra, hogy a kiállítók sikeres üzleteket bonyolítsanak az expo keretein belül. A négy napos, kormányzati és nemzetközi szervezetekkel és egyetemekkel együttműködésben megvalósuló rendezvény első, csütörtöki napja ünnepélyes megnyitóval kezdődik, melyet szakmai konferencia követ. A megnyitó rendezvényen 350-400 meghívott és VIP vendég szokott részt venni: nagykövetek, diplomáciai és kormányzati képviselők, afrikai delegációk vezetői, cégvezetők, és az Afrikával foglalkozó szcéna kiemelt képviselői. 2015- ben az expo fővédnöke Hanna Tetteh Ghánai Külügyminiszter volt, a rendezvényt visszatérő módon magyar minisztériumok és vezető szakmai szervezetek képviselői nyitják meg. A szakmai konferencia 100-120 vendég részvételével zajlik, és minden évben egy aktuális és fontos témát jár körül. A konferencia keretében a korábbi években már volt szó új piaci lehetőségekről Afrikában, de az Európai Fejlesztési Alap kihasználatlan afrikai pályázatairól is. A kiállítók afrikai hangulatú és informatív standjai mellett az Afrika Expo színpadán további termék és cégbemutatókra kerül sor, napi 1 órában  pedig az Utazás Kiállítás nagyszínpadán is bemutatkozik Afrika. Az Afrika Expo fontos eleme, hogy az afrikai kulturális sokszínűségre, afrikai tehetségekre is felhívja a figyelmet, így kapcsolatépítést generáló és látogató-vonzó kulturális programok sora teszi tartalmasabbá az expót zenei- és tánc előadások, divat- és könyvbemutatók formájában. Az expo minden évben felkér két celebet, hogy részvételükkel segítsék a rendezvény és Afrika népszerűsítését. Az elmúlt években Jaksity Kata, Kembe Sorel, Bebe, Vujity Tvrtko is megfordultak már az expo színpadán. 

 

Az expo 2017-ben

 • HTCC Business Lounge - tökéletes helyszín a sikeres üzletkötésre, tárgyalások bonyolítására, melyet kiállítóink vehetnek igénybe az expo teljes ideje alatt. A Business Lounge házigazdája és szervezője a HTCC (Hungarian Trade and Cultural Center).
 • új, színesebb és autentikusabb Afrika-dizájn
 • minden eddiginél nagyobb volumenű média-kommunikáció

A 6. HTCC Afrika Expo kiemelt témái

 

• Kiemelt gazdasági téma: az Európai Fejlesztési Alap és Afrika
• Kiemelt turisztikai téma: Fenntartható Turizmus a Fejlődésért (ENSZ-téma 2017-ben)