Archívum – Példaértékű összefogás a 12. Afrika Expo Budapesten

 A már évek óta megszokott magas színvonalon, különleges programokkal és a nagy látogatószámmal zajlott le a 12. Afrika Expo Budapest 2024. február 22-25 között a HUNGEXPO A Pavilon 210 A standján, az Utazás Kiállítás Egyidejű rendezvényén. 

 

De azokra a pozitív eredményekről, fejleményekről, amelyekről Afrikában tevékenykedő vagy afrikai kiállítói számoltak be, még a szervezők is rácsodálkoztak. A nigériai Agrofeed standjánál már utolsó nap délelőttjén elfogyott az összes Nigériából importált kesudió - termék, amit sózott, natúr és ízesített változatban is, rendkívül jó áron lehetett várásolni az expo napjai alatt. A kis nyugat-afrikai országot, Burkina Fasot bemutató bécsi nagykövetség standja is autentikus hangulatot árasztott- ebben nagy szerepe volt a standot körbelengő sheavaj illata is, amelyet a világ egyik legjobb hidratáló krémjeként tartanak számon, de bőrbetgségekre, égési sérülésekre és striákra is hatátos gyógymód lehet a nyugat-afrikai ország kozmetikai "aranya". Az Ethicoffe standjánál mindig hosszú sor állt. Nem hiába, a prémium minőségű, etiópiai kávé, melyet a cég Magyarországon őröl és pörköl és csomagoltat, továbbá a látványos, kecses jebena kávékészítőben, faszénen készült hagyományos etiópiai kávéceremónia szerint készített kávé közönségkedvenccé vált.

 

 

A Közel Afrika Alapítvány és az Afrika Másként Alapítvány arról számolt be, hogy jelentős összeget kaptak adományok formájában az általános járókelőktől. Olyan jelentőset, hogy például az Afrika Másként Alapítvány "adománybazárjában" a szenegáli ékszerekért, csecsebecsékért kapott összegből Dakarban, Szenegál fővárosában egy óvoda komplett felújítására is futja majd belőle.

 

 

 

A látogatók magas száma, az előadások hallgatósága, a vásárlások, az érdeklődő kérdések és az Utazz Afrikába Utazási Iroda standján a turisztikai lehetőségek iránti figyelem is mind azt mutatja, hogy nemcsak a célirányosan az Afrika Expóra betérő "Afrikás" látogatók, de az általános látogatók is nyitott szívvel, füllel és pénztárcával álltak Afrika ügyei mellé. 

 

Az Utazás Kiállítás egyidejű rendezvényeként megvalósuló 2024-es Afrika Expo kiemelt szakmai partnere és támogatója a HAND Szövetség (Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség) és tagszervezetei voltak (így a Jane Goodall Alapítvány, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Afrikáért Alapítvány és a Kultúrafrika Alapítvány). Az Európai Unió támogatásával, az Európai Elnökséghez köthető pályázat segítségével megvalósuló expo mottója: Fenntartható Fejlődés- Partnerség- Jövő volt. Ez már sejtette, hogy az expó-n megjelenő afrikai és Afrikához köthető magyar kiállítók, non-profit és diplomáciai szervezetek, kézművesek és szakértők Afrikára, mint a jövő kontinensére, egy lehetőségekben teli, megkerülhetetlen kontinensre tekintenek és az eredmények láttán jó elkönyvelni, hogy a magyar szélesebbkörű társadalom is egyre inkább hasonló módon tekint a déli kontinensre.