– Visszatekintés 2011-2019

A PORT.hu Afrika Expo és Vásár 2011. március 17-20 között 7500 egyedi látogatóval debütált a 18. Fegyver- Horgászat- Vadászat Expo társrendezvényeként a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont 25-ös pavilonjában. A rendezvény Magyarország Külügyminisztériumának támogatását is elnyerte, ezáltal bekerült az EU elnökség hivatalos programjába. A 2011-es PORT.hu Afrika Expo szakmai fővédnöke Dr. Hóvári János Globális Ügyekért Felelős helyettes államtitkár úr volt. A 2011-es Afrika Expón számos nagykövetség és tiszteletbeli konzulátus, non-profit szervezet és cég vett részt, 25 afrikai ország képviseletében.

 

 

A II. Afrika Expo sikerrel folytatta pályafutását 2013. február 14-17 között a FEHOVA egyidejű kiállításaként, a HUNGEXPO A Pavilonjának 102-es standhelyén, a csúcslátogatottságú 20. Jubileumi FEHOVA kiállításon. Bruttó 460 négyzetméteren 25 kiállító szervezet 12 afrikai ország képviseletében volt jelen, az üzleti, a diplomáciai és a non-profit szektorból. A rendezvényen – már visszatérő vendégekként- Namíbia és Burkina Fasó Bécsbe akkreditált nagykövete is megjelent. A rendezvény fővédnökségét dr. Kozma György István külgazdaságért felelős helyettes államtitkár vállalta. A II. Afrika Expo szakmai rendezvényén, a Szektorok közötti együttműködés Afrikában konferencián többek között Makkay Lilla, a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztály vezetője is részt vett. Az I. és II. Afrika Expo kapcsán a szervezők Maris Zsolttal tartották a kapcsolatot a Külügyminisztériumban.

 

A III. 2014. február 27 - március 2. között megvalósult expo egybecsengett Magyarország Globális Nyitás politikájával és a Magyar Külügyminisztérium valamint Nemzetgazdasági Minisztérium Afrika iránti fokozódó elköteleződésével, amely az Expo kommunikációjába is beépítésre került. A rendezvény kapcsán kapcsolattartónk Bokor Balázs úr volt. A 2014-es expóról és a BKIK-val együttműködésben szervezett, Új lehetőségek Afrikában konferenciáról (utóbbi teljes hanganyaga letölthető az Internetről) beszámoló az afrikaexpo.hu főoldalán található.

 

 

A IV. Afrika Expo 2015. február végén került megrendezésre, a Kultúrafrika Alapítvány szoros együttműködésében a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. A kiállításon 30 kiállító, 600 nm-en vett részt, új kiállítóként számos kameruni és etióp cég, továbbá a Dél- Afrikai Köztársaság Nagykövetség is megjelent, sőt, a szenegáli Külügyminisztérium képviseletében egy delegáció is részt vett a rendezvényen. A KKM hathatós együttműködésének következtében a rendezvény fővédnöke Hanna Tetteh, Ghána Külügyminisztere volt. A magyarországi fővédnöki szerepet Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vállalta el. A megnyitó rendezvényen 350 fő, a Pályázati lehetőségek és új piacok Afrikában szakmai konferencián 120 fő vett részt.
 

 

Az V. Afrika Expo és Vásár 2016. március 3-6 között került megrendezésre az 50.000 látogatót vonzó Utazás Kiállítás egyidejű rendezvényeként a Hungexpo Budapesti Vásárközpont központi, A Pavilonjában. Ebben az évben 13 afrikai ország képviseletében 26 kiállító vett részt a fórumon. Az V. HTCC Afrika Expo és Vásár névadó gyémánt szponzora, valamint fő támogatója és legnagyobb kiállítója a HTCC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ), amely már öt afrikai országban nyitott olyan irodákat, amelyekben a magyar befektetők és kereskedők minden segítséget megkapnak a sikeres üzletkötéshez. Továbbá kiállítóként jelent meg: a Dél-Afrikai Köztársaság, Etiópia, Kamerun, Madagaszkár, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szenegál, és Uganda. Ezenfelül a diplomáciai képviseletek, nagykövetségek és for-profit intézmények mellett az Afrikával foglalkozó jótékonysági szervezetek is bemutatkoztak. A rendezvény közismert támogatói és arcai: Al-Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió munkatársa, valamint Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője voltak. 2016-ban a Konferencia fő témája a Kereskeledmi lehetőségek Afrikában címet kapta, a konferencia keretében olyan afrikai és európai szakemberek szólaltak fel, akik hozzáértésükkel, tapasztalataikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben még több sikeres magyar üzlet köttessen Afrikában. A konferencia fő támógatói között szerepelt az Utazz Afrikába Utazási Iroda, a HTCC, a Magyar Afrika Társaság, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a South African Airways, a GRINEX Ttrade Ltd. és a Selek & Miller Consulting.

 


A VI. Afrika Expo
sikerrel folytatta pályafutását a Hungexpoban 2017. március 2-5 között. A HTCC ebben az évben is névadó szponzora volt a négy napos Afrika-fókuszú nemzetközi fórumnak. Az Expon 24 kiállító 17 országot mutatott be az Utazz Afrikába Utazási Iroda szervezésében. A szakmai Konferencia ebben az évben Kereskedelmi és exportlehetőségek az afrikai kontinensen címen futott, előadóként vettek részt a következő személyek: Johann Marx, Kutasi Szabolcs, Gulyás Lilla, Kabai Éva, Szilasi Ildikó, Amar Ahmed Baba, Soufiane Chorbi és Matskási István. Továbbá magán az expon külön standot kapott az afrikai orvosi és gyermektámogatási missziókat is szervező Magyar Afrika Társaság, az afrikai árvaházat és iskolát támogató Taita Alapítvány, a Dél-Afrikai Köztársaság, Angola, az Afrikával és a világgal egyaránt foglalkozó Globoport Média Holding, és persze a fő támogató, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ, a HTCC. A rendezvényen több afrikai ország nagykövete (Marokkó, Angola, Szudán), továbbá több fontos magyar személy is megjelent, mint például: Balogh Sándor – a HTCC alapítója, aki egyben a Magyar Afrika Társaság elnöke is – és Jaksity Kata, valamint Kembe Sorel, akik afrikai élményeikről beszéltek. Ezenkívül egy afrikai bazár is volt a vásáron, továbbá Abdoul Camara, a Ballett Camara vezetője profi táncokat mutatott be.


A VII. HTCC Afrika Expo és Vásár 2018 márciusában ismért megrendezésre került a már jól ismert Hungexpoban. Balogh Sándor a nyitóbeszédében kihangsúlyozta, hogy az a célja, hogy az Expo látógatóit magával ragadja Afrika, a gyönyörű és színes földrész, amely egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Szilasi Ildikó szintén köszöntetet mondott, hogy évről-évre támogatják, hogy az Afrika-fókuszú rendezvény megrendezésre kerülhessen. Köszönetet mondott ezért a fővédnöknek, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek és a fő szponzoroknak: a HTCC-nek, az Utazz Afrikába Utazási Irodának, illetve az algériai légitársaságnak, továbbá a szakmai támogatóknak: a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemnek, a Pécsi Tudományegyetemnek és az UNESCO nemzeti intézményének, amiért hitelesítik a rendezvényt, hangsúlyozzák Afrika fontosságát. Sena Dagadu és Kembe Sorel ismét támogatóként vettek részt a rendezvényen. Az Expo minden évben egy Konferenciával kezdődik, mely fő témája 2018-ban: Kreatív megoldások a 21. századi Afrika legnagyobb kihívásaira volt, a konferencia fő előadói Balogh Sándor mellett Dr Eniola Ajayi (Nigéria nagykövete), Dr. Steier József (HTCC marokkói országigazgatója), Grüner Gabriella (Földművelésügyi Minisztérium) valamint Csisztu Zsuzsa voltak, valamint többek között fő támogatói: Utazz Afrikába Utazási Iroda, HTCC, Földművelésügyi Minisztérium, Magyar Afrika Társaság, Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

 


A VIII. Afrika Expo és Vásár 2019-ben február végén került megrendezésre az Utazás Kiállítás egyidejű rendezvényeként a Hungexpoban. Az évek alatt már szokássá vált, hogy a fő támogató nem más, mint a HTCC. A 2019-es expo kiemelt országa Uganda volt, a hegyi gorillák és csimpánzok hazája. A rendezvény megnyitóját Hon. Kitutu K. Mary Goretti ugandai vízügyi és környezetvédelmi miniszter asszony jelenléte koronázta meg, beszédében elmondta, üzleti lehetőséget, továbbá összekapcsolódási pontot vélt felfedezni Uganda és Magyarország között. A Konferencia címe: Üzleti, turisztikai és sport lehetőségek Kelet-Afrikában, különös tekintettel Ugandában volt, melynek előadói az ugandai miniszter asszony mellett, Balogh Sándor, a HTCC alapítója; Varga Zoltán, a Toll Service Zrt. Vezérigazgatója; továbbá a Corvinus Egyetem képviseletben dr. Lakner Zoltán és társelőadói voltak. A konferencián támogatóként vett részt többek között: az Utazz Afrikába Utazási Iroda, az Afrika Magyar Társaság, az Afrikai Kutatóközpont, a Földművelésügyi Minisztérium, az Egyptair és természetesen a HTCC. Több nagykövetség is képviseltette magát, mint például az angolai, nigériai, egyiptomi, marokkói, illetve jelen volt Sapo Tome és Principe képviseletében is a Belgiumba akkreditált nagykövet asszony. Kiállítóként jelent meg többek között: az Afrikacentrum Kft., az Afrika Másként Alapítvány, az Afrikáért Alapítvány, a Blue Diamond Ice kft, az Ethiopian Airlines és a Globoport Média Holding Kft. Az Expo lehetőséget nyújtott arra, hogy közelebb hozza az afrikai kultúrát, megismerette az afrikai zenét, a gyermekek számára gyöngyfűzést, maszkkészítést és afrikai társasjátékot is szerveztek.