– Visszatekintés- 8. HTCC Afrika Expo és Vásár

 

 

"Mindenkinek van egy Afrika története, és azért vagyunk itt, hogy Afrikáról hiteles és őszinte képet adhassunk a kiállításra érkező közel 40.000 látogatónak az elkövetkező három napban" - ezzel a gondolattal indította útjára Szilasi Ildikó Afrika-szakértő, az Afrika Expo és az Utazz Afrikába Utazási Iroda alapítója a 8. HTCC Afrika Expo és Vásárt.

 

 

Az ünnepélyes megnyitón, presztízsrendezvényen Balogh Sándor, a HTCC alapítója és a Magyar-Afrika Társaság Elnöke tartotta meg első beszédét. A HTCC az Afrika Expo legnagyobb kiállítója és gyémánt szponzora mint minden évben, most is hangsúlyozta az afrikai kontinens megkerülhetetlenségét és gazdasági súlyát a világban, a gazdaságban. 

 

  

 

Az expo idei évi afrikai fővédnöke, és kiemelt országa Uganda, Afrika gyöngye, a hegyi gorillák és csimpánzok hazája. Mely vadbőségével, nemzeti parkjaival, csodálatos buja, zöld környezetével méltán lehet a jövő egyik kiemelt turisztikai célpontja a kelet-afrikai régióban. A 8. HTCC Afrika Expo megnyitóját Hon. Kitutu K. Mary Goretti ugandai vízügyi és környezetvédelmi miniszter asszony jelenléte, és bizakodó szavai koronázták meg. Miniszter asszony elmondta, számos gyümölcsöző üzleti lehetőséget, összekapcsolódási pontot vél felfedezni Uganda és Magyarország között. Mindenkit csak bíztatni tud arra, hogy gondolkozzon Ugandában, látogassa meg békés, csodálatos, buja országát, melyet méltán neveznek Afrika Gyöngyének is. 

  

 

  

 

Kiss Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozatának elnöke is csak megerősíteni tudta azt az elhatározást, és igyekezetet, hogy a magyar külgazdasági törekvések és magyar termékek exportösztönzésének céljából érdemes és lehet az afrikai piacokon próbálkozni. Ehhez most már a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ afrikai iroda hálózata is segítséget tud nyújtani. 

 

Szilasi Ildikó alapító megköszönte a kiállítóknak és a támogatóknak a jelenlétet, és az együttműködést. Többek között a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központnak, a Magyar-Afrika Társaságnak, az Ethiopian Airlinesnak, az Aviareps Kft-nek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának, az Egyptairnek, az Utazz Afrikába Utazási Irodának, és a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontnak. 

 

Az expo megnyitóján többek között a Budapestre Akkeditált angolai, nigériai, egyiptomi, marokkói Nagykövetségek legmagasabb szinten képviseltették magukat, illetve jelen volt Sapo Tome es Principe képviseletében is a Belgiumba akkreditált nagykövet asszony.

 

Az ugandai víz- és környezetügyi miniszterasszony,  Hon. Kitutu K. Mary Goretti az előadása elején egy videót vetített Manafwa körzet aktuális fejlesztési terveiről. Ezt követően a nők helyzetéről beszélt. Elmondta, hogy Ugandában minden körzetből választanak női képviselőt.
Az európaiakat az afrikai mezőgazdaságba való befektetésre buzdította „Bring business to Uganda!” felkiáltással és kiemelte a kávé és a kakaó exportot. Problémaként említette, az európai egyetemek szívó erejét a fiatalok körében, amit az ugandai felsőoktatás fejlesztésével lehetne orvosolni. Így a környező országok fiataljai is nagyobb arányban maradnának a térségben. Összegezve tehát az Ugandában rejlő számos befektetési lehetőségről beszélt.

 

Barta István az agrárminisztérium képviseletében az ugandai oktatási projektet mutatta be előadásában. Kezdetben a fejlődő országokban élő egyetemistáknak biztosítottak lehetősége arra, hogy Magyarországon tanuljanak. Ebből jött az ötlet, hogy hatékonyabb, ha a tudást szállítják el Afrikába. Többek között a FAO-val és az AHU-val közreműködve létrehoztak egy 9 hetes képzést, aminek keretein belül mezőgazdasági szaktanácsadókat képeznek. A képzés 6 modulból áll ezekből az egyik például a kiskereskedelemi marketing, ami rendkívül hasznos a piaci versenybe való bekapcsolódásra. Az oktatás nagyon gyakorlatias, élményközpontú és vizsgával zárul. 2017-ben 13 2018-ban már 20 diák vizsgázott sikeresen a projektnek köszönhetően. A résztvevők „life-changing experience”-ként jellemezték a lehetőséget.

 

Dr. Lakner Zoltán, a Corvinus és a Szent István egyetem professzora az élelmiszerbiztonsági kihívásokra hívta fel a figyelmet. Az elmúlt körülbelül 50 évben a populáció gyakorlatilag megkétszereződött. Afrikában ezen felül demográfiai robbanásra számítanak az elkövetkező 50 évben, ami növekvő keresletet fog eredményezni a gabonafélékre, azonban a klímaváltozás csökkenő csapadékmennyiséget eredményezhet. Ez pedig élelmiszer elosztási problémákat/krízist vetne fel. Ugyanakkor a húsfogyasztásban, illetve a jobb minőségű élelmiszer keresletében is emelkedés várható. A professzor úr megoldásként többek között az oktatásba való befektetést javasolja.


Varga Zoltán a  Toll Service Zrt. képviseletében a közlekedés fejlesztési lehetőségek Afrikában címmel tartotta előadását. Kiemelte, hogy számos afrikai ország határán belépési díjat kell fizetni, ami magas bevételt jelent. A „kapus díjszedés” jelentőségéről is beszélt, miszerint pl. Magyarországon a díjak több mint 50%-át külföldiek fizetik, akik nem feltétlenül állnának meg egyéb szolgáltatásokat igénybe venni.
Céljuk, hogy a forgalom ne legyen akadályozva, ezért fontos az infrastruktúra megfelelő biztosítása.

 

Könczöl Zsófia az AHU „Knowledge for the village” projekt vezetője a saját afrikai tapasztalatain keresztül igyekezett bemutatni a problémákat és a lehetséges megoldásokat. A HTCC-vel közös projekt középpontjában a nők állnak, akik számára képzéseket biztosítanak rendkívül széleskörű ismereteket átadva, melyeket a mindennapi életükben hasznosíthatnak. Az oktatott tárgyak között szerepelnek például higiéniás ismeretek, varrás, illetve fogamzásgátlási ismeretek is. Ez remek lehetőség a fiatal lányoknak, akik egyéb körülmények között 16-17 évesen már férjhez mennének és gyermeket szülnének, ami mellet igen nehéz elvégezni akár a középiskolát. Ezen kívül Zsófia kiemelte, hogy a nők révén a család többi tagjának és a következő generációk számára is könnyebben alapvetővé válnak a megszerzett ismeretek.

 

 

TÁMOGATÓK

 

 

           

 

                    

 

 

 

 Jelentkezés

Standok közös megrendelésére nincs lehetőség, mindenki csak a saját nevében rendelhet standot.


Név:
Cég neve:
Postacíme:
Számlázási címe:
Adószáma:
Bankszámlaszáma:
Kapcsolattartó neve:
Kapcsolattartó e-mail címe:
Kapcsolattartó mobilszáma:
Standméret:
Kérjük a standra kerülő összes márkát feltüntetni, webhivatkozásokkal:
Szeretne-e a standra előreláthatólag egyéb installációs tárgyakat is rendelni:
Szeretne-e a standra előreláthatólag függesztési szolgáltatás rendelni? igen   nem  
Fizetés: Banki átutalással
Egyéb észrevételek, ötletek a rendezvénnyel kapcsolatban:

Az általános információkat megértettem az általános szabályokat pedig elfogadom és betartom