Info – Visszatekintés - 7. HTCC Afrika Expo és Vásár 2018

Visszatekintés- néhány videó és információ a 2018-as Afrika Expo és Vásárról!

 

 

 

 

 

Az alábbi cikk forrása:www.globoport.hu

 

"Nem attól leszünk afrikaiak, mert Afrikában születtünk, hanem attól, hogy Afrika megszületett bennünk." Ezzel indította útjára a 7. Afrika Expót afrikai barátainak és Afrika barátainak címzett beszédében Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke. Azt mondta, nem titkolt célja a rendezvénynek, hogy a látogatók úgy járjanak, mint ahogy ő járt gyakori afrikai útjai során. Vagyis magával ragadja őket a gyönyörű és színes földrész, amely egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A világ vezető döntéshozói ugyanis ráébredtek, hogy Afrika fontos számukra, olyan természeti kincsek lelőhelye, melyek a többi kontinens életéhez is nélkülözhetetlenek. Az ott élő, most már félmilliárd emberből álló középosztály pedig növekvő keresletet jelent a különböző fogyasztási cikkekre.

 

Fontos, hogy újraélesszük azokat a gazdasági és kulturális vagy sportkapcsolatokat, amelyek a rendszerváltás viharában elvesztek – fogalmazott Balogh Sándor. Afrika egyre több figyelmet szentel hazánknak, mind többen szeretnének itt tanulni, megismerni a magyar kultúrát. Az érdeklődés kölcsönös: a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ, a HTCC hálózata, melynek segítségével otthonosan érezhetik magukat idegenben is, egyre több sikeres üzlethez segíti a magyar vállalkozásokat. Botswana, Dél-Afrika, Gambia, Ghána, Malawi, Marokkó és Uganda is otthont ad már magyar házaknak azon a kontinensen, amely nemcsak színes, mint gyermekkorunk kaleidoszkópja, hanem a következő negyed vagy fél évszázad gazdasági motorja is lesz – mondta a Magyar Afrika Társaság elnöke. Aki egy mandinka közmondást is idézett: sok kis ember sok kis helyen, miközben sok apró dolgot megtesz, mégiscsak megváltoztathatja a világot.


Az Afrika Expo kitalálója és főszervezője, Szilasi Ildikó Afrika-szakértő fontosnak mondta, hogy a kiállítók, fellépők, az Expo égisze alatt megrendezett konferencia előadói sok új érdekes információt osztanak meg, inspirálhatják egymást, minél többeknek megmutathatják az ő színes, fejlődő és pozitív Afrikájukat. Egyben köszönetet mondott ezért a fővédnöknek, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek és a fő szponzoroknak: a Magyar Afrika Társaságnak, a HTCC-nek, az Utazz Afrikába Utazási Irodának, illetve az algériai légitársaságnak. Akárcsak a szakmai támogatóknak: a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemnek, a Pécsi Tudományegyetemnek és az UNESCO nemzeti intézményének, amiért hitelesítik a rendezvényt, hangsúlyozzák Afrika fontosságát.

 

A négynapos rendezvényen rendkívül gazdag a program. Nemcsak a legújabb üzleti lehetőségekről lehetett és lehet tájékozódni Malawitól Marokkóig, de találkozni lehet afrikai származású hírességekkel, például Sena Dagaduval, Kembe Sorellel, szakértőkkel, írókkal. Az Afrika Expón az afrikai hárfa andalító hangjával is lehet ismerkedni. A hamisítatlan afrikai hangulathoz afrikai fehér hasú törpesünök és kíváncsi kaméleonok éppen úgy hozzájárulnak, mint a Taita Alapítvány kézműves foglalkozásai, gyöngyfűzés, maszkkészítés, afrikai társasjáték a gyerekeknek. Két különleges kiállítás is helyet kapott az expón. Malawiban élő kisgyermekek egy gyorstalpaló fotós képzés után maguk kapták lencsevégre a mindennapi életet. A legjobb fotókat a Földkelte Alapítvány az Ismerd meg a Világot kiállítás keretében állította ki. Afrika maszkjai: Burkina Fasótól Kongóig címmel pedig egy magángyűjtemény legszebb, soha még be nem mutatott, értékes darabjai láthatóak.


Az idén is külön standot kapott a többi között az afrikai orvosi és gyermektámogatási missziókat is szervező Magyar Afrika Társaság (AHU), az afrikai árvaházat és iskolát támogató Taita Alapítvány, több afrikai ország vagy az Utazz Afrikába utazási iroda. És persze a fő támogató, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ, a HTCC.

 

"Afrikáról sok negatív kép létezik, a szépet és értékeset kevesen ismerik és ez nagy hiba. Érdemes felfedezni Afrika varázsát, csodálatos kincstárát!"

Sena Dagadu énekesnő, a 7. HTCC Afrika Expo egyik közéleti támogatója

 

 

FIGYELEM! ELKÖLTÖZTÜNK! Idén a 111-es standszám alatt keressék az Afrika Expo területét, az A pavilon ugyanazon hosszanti oldalán, de a másik csücskében, mint ahogy tavaly illetve az előző években. voltunk! Mellékelten küldünk egy térképet, mely segíthet az eligazodásban.

Az A Pavilon nagyszínpad szomszédságában leszünk.

 

 

Tudjon meg többet Nigériáról, Dél-Afrikáról, Etiópiáról, Togóról vagy éppen Szenegálról a kiállító országok standjá! Értesüljön a legújabb üzleti lehetőségekről Malawitól Marokkóig a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) munkatársaitól. Találkozzon afrikai származású közismert személyekkel, például Sena Dagaduval, Kembe Sorellel, szakértőkkel, írókkal a négy napos rendezvény alatt, mellyel egy időben, egy belépőjeggyel a Futó Expót, a Bringaexpót és az Utazás Kiállítást is megtekintheti. Gyönyörködjön Abdoul Camara szenegáli díjnyertes táncművész balafon játékában, vagy tökedényes akrobatikus táncában. Hallgassa az afrikai hárfa, másnéven kora andalító hangját a tehetséges burkina fasói művész, Djakali Kone közlésében! A 7. Afrikai Expo és Vásáron hamisítatlan afrikai hangulattal, afrikai állatbemutatóval, látványos programokkal, és rengeteg információval várjuk Afrikáról 2018. március 1-4. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont A Pavilonjának 111-es standhelyén, az Utazás Kiállítás egyidejű rendezvényeként!

 

Kicsiket és nagyokat is elvarázsol az afrikai fehérhasú törpesün bája, a kiváncsi kaméleonok színjátéka a Kaméleon Sziget szervezésében! A gyerekek számára a Taita Alapítvány biztosít kézműves foglalkozásokat, gyöngyfűzés, afrikai társasjáték, maszk is készülhet a gyereksarokba. Két különleges kiállítás is helyet kap az expó területén. Malawiban élő kisgyermekek egy gyorstalpaló fotós képzés után maguk kapták lencsevégre a mindennapi életet. A legjobb fotókat a Földkelte Alapítvány az Ismerd meg a Világot kiállítás keretében állítja ki.

 

Afrika maszkjai: Burkina Fasótól Kongóig címmel pedig egy magángyűjtemény legszebb, soha még be nem mutatott, értékes darabjai lesznek láthatóak! Természetesen nem lenne Afrika Expo nyereményjáték nélkül. Az Utazz Afrikába Utazási Iroda standjánál a hírlevélre feliratkozók között egy kedvezményes szenegáli utat sorsolnak ki a szervezők.

 

Várjuk szeretettel! Jegyvásárlás helyszínen vagy az Utazás Kiállítás weboldalán lehetséges.

 

 

Névadó Gyémánt Szponzor: HTCC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ)

Szakmai együttműködő partnerek: ELTE; Külgazdasági és Külügyminisztérium; Magyar-Afrika Társaság; UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság; Pécsi Tudományegyetem- Afrika Kutatóközpont.

Utazási Partner: Utazz Afrikába Utazási Iroda

Művészeti Partner: Ballet Camara Szenegál

 

"Afrika fiatal munkaképes lakosságának nagy része inkább Európában próbál boldogulásra lelni. Ez senkinek sem feltétlenül jó. Egyrészt Európa egy nem mindennapi történelmi feladattal néz szembe. Másrészt Afrika elveszti legaktívabb fiait és lányait, akik a jövő zálogai lehetnének. Nem csak Afrika számára,hanem a világ számára. Egymásra vagyunk utalva. Segítenünk kell egymáson. Afrika a jövő záloga, a sokszínűség pedig a fejlődés záloga."

 Kembe Sorel színművész, a 7. HTCC Afrika Expo és Vásár közéleti támogatója

 

 

A Kiállítói Katalógus  ide kattintva elérhető! 

 

Kiállítóink 2018-ban:

HTCC - Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (Marokkó, Uganda, Malawi, Botswana, Gambia) - névadó gyémánt szponzor, legnagyobb kiállító
Africa Investment Group (Ghána)
AfricDent Dental Clinic (Etiópia)

Afrikacentrum Kft. (Szenegál)
Afrika Másként Alapítvány (Mali, Szenegál)
Afrika Tanulmányok Folyóirat (Publikon Kiadó)

Afrikáért Alapítvány (Kongó)
Ballet Camara és Abdoul Camara(Szenegál)

Culturafrica - Kézművesipari Termékek Boltja
Dél-afrikai Köztársaság Nagykövetsége, Budapest

Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület (Malawi)

Globoport Média Holding Kft.
Kultúrafrika Alapítvány
Magyar-Afrika Társaság

Map Me Up

Newill Academy
Nigériai Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, Budapest
Shealogic (Burkina Faso)
SOK Trading (Togo)
Taita Alapítvány Afrikai Gyermekekért (Kenya)
Utazz Afrikába Utazási Iroda (Szenegál, Etiópia, Kongó, Madagaszkár, Uganda, Tanzánia)
Wubshet Export és Import (Etiópia)