– Kulturális programok a 7. HTCC Afrika Expón

DJAKALI KONE ÉS ABDOUL CAMARA AZ AFRIKA EXPO SZÍNPADÁN!

 

A burkina fasói Djakali Kone és a szenegáli Abdoul Camara az anyatejjel szívta magába az afrikai művészetet. Mindketten tőzsgyökeres művészcsaládból származnak. Djakali édesapja úgynevezett törénetmesélő, avagy "griot" volt, és kisfiát gyermekkora óta tanította a népdalok és az afrikai hárfa, a 21 húros kora szeretetére. A majd ezer éves múltra visszatekintő gyönyörű hangszer az egyik legnehezebben elsajátítható az afrikai hangszerek közül. Úgy tartják, még a gyakorlott kora mestereknek is napi két- három órát kell gyakorolniuk a nemes, tökedényhéjból és bőrből kiképzett pengetős hangszeren, hogy formában maradjanak. Djakali Kone, aki 2006 óta számos európai országban turnézott, Ismael Lo fellépőtársa volt, 2010 óta pedig Bécsben él, ezt a gyönyörű ősi hangszert hozza el hozzánk.

 


Abdoul Camarának se kell több, hiszen ha a kora érkezik a képzett táncművész mellé, akkor az kortárs táncokat követel. Természetesen - mindketten polihisztor előadóművészek lévén- jól tudnak együtt játszani, akár djembéről, akár dundunról, akár balafonról van szó. A kétszeres szenegáli táncművésznek számos olyan néptánc van a repertorájában amelyre kitűnően tud táncolni Djakali mellett. 

 

  

 

ISMERD MEG A VILÁGOT! FOTÓKIÁLLÍTÁS MALAWI GYEREKEK KÉPEIBŐL

Hogy látják a világot gyerkek Malawiban? Mit fotóznak le, mit tartanak érdekesnek, ha kamerát kapnak a kezükbe? A kiállításból megtudjuk. A Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében.

 

Az egyesület 2017-ben oktatási programot indított az afrikai Malawiban. Asztalos Ilona tag fotózási alapismereteket tanított a Jacaranda Alapítvány iskolájában. A kiállítás képei az ott tanuló árvák hétköznapjait mutatja be, melyeket maguk a tanulók készítettek.

 

  

 

 

AFRIKAI JÁTSZÓSAROK, GYEREKPROGRAMOK A TAITA ALAPÍTVÁNY STANDJÁN AZ EXPO TELJES IDEJE ALATT!

Az Afrika Expo-n a legkisebbek is megismerkedhetnek játékosan Afrikával! Kreatív feladatokkal, kirakóssal, színezővel, kvízekkel, gyöngyfűzéssel és még sok más színes programmal várják a gyerekeket a Taita Alapítvány önkéntesei.

 

 

  

 

Afrika maszkjai: Burkina Fasótól Kongóig - az Utazz Afrikába Utazási Iroda szervezésében

Az afrikai maszkok európai múzeumokban, vagy magángyűjteményekben szép, érdekes, vagy olykor félelmet keltő darabokká válnak. De Afrikában sokkal több a maszk egy fából készült tárgynál. Mély jelentése van, hol az Istenekhez, vagy épp az ősökhöz szól. Hol férfiváavatási szeánsz során ijesztgeti a jelentkezőket, vagy éppen termékenységet hoz egy meddő fiatal párnak. Az afrikai maszkok világa és szimbolikája csodálatos. 20, magyarázattal ellátott maszkon keresztül kapunk betekintést a misztikus világba. 

 

  


AFRIKAI ÁLLATOK AZ AFRIKA EXPÓN A KAMÉLEON SZIGETTEL EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN!

Kicsiket és nagyokat is elvarázsol az afrikai fehérhasú törpesün bája, a kiváncsi kaméleonok színjátéka a Kaméleon Sziget szervezésében!