Info – Visszatekintés- 6. HTCC Afrika Expo és Vásár 2017

 

 

 

6. HTCC Afrika Expo 3. nap fotógaléria

6. HTCC Afrika Expo 2. nap fotógaléria

6. HTCC Afrika Expo 1. nap fotógaléria

 

 

Oroszlántánc és ezüsthátúak


Abdoul Camara ismert szenegáli táncművész, a Ballet Camara vezetője oroszlánná változva majd óriás tökedényen szaltózva kápráztatja majd el a közönséget naponta többször az Afrika expón. Jaksity Kata és Kembe Sorel idén afrikai élményeikről mesélnek az érdeklődőknek. A hatodik Afrika vásáron huszonnégy kiállító 17 afrikai országot mutat be a Hungexpo területén, az Utazz Afrikába iroda szervezésében. A fekete kontinens titkai ezúttal a magyar közönségnek is feltárulnak, az ezüsthátú gorillák szokásaitól a sabar dob megszólaltatásáig. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ munkatársai pedig a hazai vállalkozókat segítik, hogy többet és eredményesebben üzleteljenek afrikai cégekkel, intézményekkel.
A non-profit szervezetek standján afrikai diákokat és művészpalántákat lehet támogatni, önkéntes programokról lehet tájékozódni.

 

Megnyílt a 6. HTCC Afrika Expo!

Forrás: Globoport.hu

 

Mi itt mindannyian hiszünk Afrikában! – mondta az idei, immár 6. Arika Expo megnyitóján Szilasi Ildikó Afrika-szakértő. A rendezvény alapítója és főszervezője köszönetet mondott a Hungexpo Budapesti Vásárközpontnak, amiért befogadta Afrikát az Utazás kiállítás szívébe, valamint a legnagyobb kiállítónak, az Afrika Expo fő támogatójának, a HTCC-nek (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) és elnökének, Balogh Sándornak, aki egyben a Magyar Afrika Társaság elnöke is.

 


Az esemény előkelő voltát mutatja, hogy több afrikai ország – Marokkó, Angola, a Dél-Afrikai Köztársaság, Szudán – nagykövete is részt vett a megnyitón.
Orosz Péter, a HTCC hálózatfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy mekkora öröm köszönteni az afrikai országokat és kiállítóikat és reméli, hogy az Afrika Expo hozzá fog járulni ahhoz, hogy közelebb hozza a kontinenst és lakóit a magyar emberekhez. A fő támogató, a HTCC alapítója, Balogh Sándor köszöntőjében felolvasta a fővédnök, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter levelét. Aki egyebek közt arról írt, hogy ha mi, magyarok Afrikára gondolunk, a híres magyar utazó, Széchenyi Zsigmond szavaival élve intenzív egzotikumával sokoldalú kontinenst látunk magunk előtt, ahol a napkelték is fényesebbek és szebben csillognak az esőcseppek. Ahogy ezt ő maga is megtapasztalta, amikor 2015-ben Ugandában járt. De Afrika ennél több is: kiváló lehetőségekkel várja a külföldi befektetőket, köztük a magyarokat. De hogy a lehetőségek valósággá is váljanak, személyesen is jelen kell lenni a kontinensen. Ezért is örül annak, hogy a HTCC immár hét afrikai országban nyitott irodát, hisz ezek pont azt a célt szolgálják, hogy a magyar üzleti élet képviselői jelen legyenek Afrikában és minden segítséget megadjanak a sikeres befektetésekhez. A magyar kormány fontos partnerként tekint Afrikára. Globalizálódó világunkban olyan kihívásokkal, olyan problémákkal kell szembenéznünk, mint a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, a migráció és ezekre csak akkor tudunk adekvát válaszokat adni, ha összefogunk. Ahogy egy mandinka közmondás is mondja: sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát. A mi esetünkben ez csak úgy lehetséges, ha Magyarország a hagyományos nyugati partnerség mellett nyitott a keleti, illetve a déli országok irányába is – üzente a miniszter. Annál is inkább, mert becslések szerint Afrika részesedése a világgazdaság teljesítményéből a jelenlegi 2 százalék helyett 2050-re 12 százalékra nő.

A látogatók az Afrika Expón 28 kiállító standján ismerkedhetnek Afrikával, lehetőségeivel, kultúrájával. A kínálat igazán széleskörű: a turizmustól kezdve a jótékonysági és önkéntes programokon keresztül az üzleti lehetőségekig az élet szinte minden spektrumát felöleli.

 

 

Külön standot kapott a többi között az afrikai orvosi és gyermektámogatási missziókat is szervező Magyar Afrika Társaság (AHU), az afrikai árvaházat és iskolát támogató Taita Alapítvány, a Dél-Afrikai Köztársaság, Angola, az Afrikával és a világgal egyaránt foglalkozó Globoport Média Holding, a Kultúrafrika Alapítvány, az Utazz Afrikába utazási iroda, a Védegylet fairtrade mozgalom, a Jane Goodall Intézet és Természetvédelmi Egyesület, és persze a fő támogató, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ, a HTCC. Amely üzleti konferenciát is tartott az Afrika Expón. Erről, mint ahogy az Afrika Expo többi rendezvényéről is a napokban részletesen beszámolunk. Addig is írják be erre a hétvégére a naptárukba, ha érdekli Önöket Afrika: Afrika Expo, egészen vasárnapig a Hungexpo területén.

 

És még valami: lesz afrikai bazár is, és ízelítőt kaphatnak a kontinens kultúrájából a Ballett Camara és Abdoul Camara jóvoltából, profi szenegáli táncosoktól és zenészektől.

 

Szilasi Ildikó Szenegál üzleti lehetőségeiről beszélt a Kereskedelmi és export lehetőségek Afrikában konferencián


 

"Ma tűnik csak fel a világnak, hogy mennyire is fontos Afrika. Többé már nem egy lesajnált kontinens. Afrika az emberiség bölcsője. Afrika nélkül nagyon nehéz dolga lesz az emberiségnek."

Kembe Sorel, a 6. Afrika Expo és Vásár népszerű támogatója