– Hogyan nyerjünk projektet Afrikában

Nem sokat tudunk az Európai Fejlesztési Alap (EDF) elnevezésű Európai Uniós támogatási eszközről, pedig Magyarország 187 millió euróval befizetője a 30,5 milliárd euró költségvetésű 11. EDF-nek, amelyet 79 úgynevezett afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni (AKCS) országban kiírt projektekre lehet széles körben felhasználni. Mivel a jogosult államok közül 48 afrikai, így a 11. EDF kb. 20 milliárd eurót nyújt afrikai országoknak fejlesztési támogatásként a 2014-2020 közötti időszakban. A támogatás 80%- közvetlenül afrikai kedvezményezett országokban, 20%-a pedig több országra kiterjedő partnerségekben használható fel. Az alap által biztosított pénzeket áruszállítás, beruházás, szolgáltatás, és támogatás formájában hívhatják le a projektek nyertesei Afrika-szerte. Etiópiában 700 millió eurót, Nigériában 512 millió eurót, Kenyában 435 millió eurót, Ghánában 323, a Dél-Afrikai Köztársaságban 241 millió eurót tesz ki a 2020-ig pályázati úton felhasználható összeg.

 

Annak érdekében, hogy a magyar pályázók: vállalatok, egyetemek, tanácsadó cégek, és non-profit szervezetek sikeresen vegyenek részt a jövőben az Európai Fejlesztési Alap keretében kiírt pályázatokon, a Kultúrafrika Alapítvány a Fejlesztés Európai Évének keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztályának támogatásával ingyenes képzés-sorozatot szervez. Az előzetes jelentkezések alapján nagy érdeklődéssel övezett tanfolyamok 2015. szeptember 21- 2015. október 7. között Szegeden, Pécsett, Budapesten és Debrecenben kerülnek megrendezésre. 

 

A gyakorlati és a magyar belépési pontokra fókuszáló 4 órás tréning során az érdeklődők mindazokat az alapismereteket és technikákat elsajátíthatják, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres pályázatírás során. Mivel számos pályázat afrikai tapasztalatot, helyismeretet és szakértelmet kíván, a résztvevőknek a képzés után is lehetőségük lesz Afrika-specifikus pályázati asszisztencia igénybevételére.

 


A pályázatírói képzés az alábbi időpontokban és helyszíneken kerül megrendezésre, és minden helyszínen 10:00-14:00 óráig tart.


2015. szeptember 21. Szeged
Helyszín: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Gál Ferenc terem
Cím: Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Honlap: www.csmkik.hu

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2015. szeptember 18.

 

2015. szeptember 22. Pécs
Helyszín: Pécs- Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Kis-Zsolnay terem
Cím: Pécs, Majorossy I. u. 36.
Honlap: www.pecsikamara.hu

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2015. szeptember 18. 

 

2015. szeptember 28. Budapest - BETELT!

 

2015. szeptember 29. Debrecen

Helyszín: Hotel Lycium Debrecen

Cím:4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.

Honlap: www.hotellycium.hu/

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2015. szeptember 25.

 

2015. október 7. Budapest
Helyszín: Külgazdasági és Külügyi Intézet
Cím: Bérc utca 13-15.
Honlap: www.kki.gov.hu

 

A képzés tematikája:

10:00-10:45 EDF Alapok
Érintett témák: Általános bevezető ismeretek a nemzetközi fejlesztésről. Nemzetközi szervezetek finanszírozása a fejlesztésben. Az Európai Fejlesztési Alap történeti előzménye, háttere, kontextusa (Loméi Egyezmények ; Cotonou Egyezmény; Post- Cotonou Agenda). Az Európai Szomszédsági Támogatási Eszköz (ENI) és a Development Cooperation Instrument (DCI) különböző tematikus finanszírozási eszközök bemutatása.
Előadó: Fodor Erika, nemzetközi fejlesztési és humanitárius szakértő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztályának szakmai főtanácsadója

 

10:45-11:30 EDF pályázatírás I.
Érintett témák: Az Európai Fejlesztési Alap pályázati rendszerének részletes bemutatása, pályázatírási alapok és technikák (adminisztráció, pályáztatás folyamata, szerződéskötés, beszámoltatás)
Előadó: Rajacic Ágnes fejlesztési tanácsadó

 

11:30-11:45 Kávé SZÜNET ÉS NETWORKING

 

11:45-12:30 EDF pályázatírás II.
Érintett témák: Az Európai Fejlesztési Alap pályázati rendszerének részletes bemutatása, pályázatírási alapok és technikák (adminisztráció, pályáztatás folyamata, szerződéskötés, beszámoltatás)
Előadó: Rajacic Ágnes fejlesztési tanácsadó

 

12:30-13:15 EDF és Afrika, belépési pontok magyar pályázók számára
Érintett témák: Magyar pályázók sikeres becsatlakozási lehetőségei a pályázati folyamatba. A pályázati szektorok és lehetőségek bemutatása. A Magyarország számára szektoriális vagy geográfiai szempontból prioritásos szektorokhoz és afrikai országokhoz kapcsolódó pályázatok bemutatása. Belépési pontok azonosítása, pályázati együttműködési formák bemutatása.
Előadó: Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértő, Szenegál Tiszteletbeli Külgazdasági Tanácsosa

 

13:15-14:00 Kérdések,networking

 

 

A képzésre az alábbi linken található regisztrációs lap kitöltésével lehet jelentkezni:
http://afrikaexpo.hu/?modul=konferenciajelentkezes

Az esemény a Fejlesztés Európai Éve keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.