Hírek

Bemutatkozik Namibia!

2020.02.25.

 Az Ethiopian Airlines légitársasággal Afrika körül cikksorozatunkban most Namíbia mutatkozik be!

 Hol helyezkedik el az ország?
Namíbia 1990-től független köztársaság Dél-Afrikában, az Atlanti-óceán partján. Az országot a Dél-afrikai Köztársaság, Angola, Zambia és Botswana határolja.

 

Milyen területi adottságokkal rendelkezik az ország?
Partvidékén mintegy 1300 km hosszan, 80–130 km szélességben Földünk egyik legkietlenebb sivataga, az ország nevét adó Namib-sivatag húzódik, amelynek létrejötte a hideg Bengeuela-áramlatnak köszönhető. A sivatagból meredeken emelkednek ki az 1200–1800 m átlagmagasságú magasföldek, (Ovambo-fennsík, Damara-, Namaföld). Az ország keleti fele a Kalahári-medence peremvidéke.
Magában az országban öt nagy táj különböztethető meg: a központi fennsík; a központi fennsík nyugati lejtője; a Namíb-sivatag; a Kalahári-sivatag, valamint a bozótos (Bushveld).
A Namib-sivatag területén találhatóak a világ legnagyobb homokdűnéi. A part menti sivatagi részt 1971-ben nemzeti parkká nyilvánították, amely a Csontváz-part elnevezést kapta, ugyanis a nemzeti park homokdűnéi között hatalmas állatok csontvázai és rég elfeledett hajók roncsai bújnak meg. Ezen a területen található az egyik legnagyobb fókakolónia is. November és decemberben láthatjuk a teljes kolóniát, amikor 100,000 fóka gyűlik össze a parton.
Vízrajzát tekintve az ország déli határán az Oranje, az északi határán a Cunene folyó tart az Atlanti-óceánba. Messze északkeleten, a Caprivi-sáv területén az Indiai-óceánba ömlő Zambézi a határfolyó. Az ország belseje lefolyástalan sivatag.
Namíbia éghajlata szubtrópusi. Az ország kiterjedése és felszíne miatt több éghajlatot is megkülönböztethetünk.

 

Milyen természeti adottságokkal rendelkezik?
Az állami természetvédelmi területeket a Környezetvédelmi és Turisztikai Minisztérium kezeli. A függetlenség óta egyre több a magánkézben lévő természetvédelmi terület. Ezek tulajdonosai az idegenforgalomból jutnak jövedelemhez.
Az ország számos nemzeti parkkal rendelkezik: 1, Mudumu Nemzeti Park Caprivi Strip keleti részén terül el, amely sűrű szavannás terület, a vizekben krokodil és víziló él. Látható még ott elefánt, bivaly, sokféle antilop.
2, Mamili Nemzeti Park, amely egy mocsárvidék.
3, Etosha Nemzeti Park, amely Afrika egyik legnagyobb állatrezervátuma. Része az Etosha Pan időszakos tó. Az itatóhelyek környékén könnyű fényképezni egyébként nehezen megközelíthető állatokat.
4, Skeleton Coast Park, szó szerint Csontvázpart. Nevét a sok hajóroncsról kapta, melyek váza csontvázra emlékeztet. A part mentén járó hajók a gyakori ködben időnként zátonyra futottak, elhagyták őket. A terjeszkedő homok miatt a jelenlegi parttól gyakran több tucat vagy éppen több száz méterre vannak a roncsok a szárazföld belsejében. Egyéb látványosság errefelé a homokdűnék, a rendkívül száraz táj a ködös óceán mentén.

 

Mikor érdemes Namíbiába utazni?
Namíbiában a nyár október végétől április végéig tart, ez egyben a legesősebb és legforróbb időszak is, a hőmérséklet meghaladhatja a 30 fokot. Ebben az időszakban lehet a legtöbb újszülött állatot látni, és madárleshez is a december és március közötti időszak a legtökéletesebb. Áprilisban és májusban a legkellemesebb a klíma, ilyenkor zöld tájakban is gyönyörkedhetünk. Safari látogatáshoz a májustól októberig tartó időszak a legjobb, mert ilyenkor kisebb a növényzet, és az állatvilág a víznyerő helyeknél gyülekezik, ahol könnyebben lencsevégre kaphatjuk őket. A főszezon júliustól októberig tart.

 

Néhány érdekes tudnivaló az országról:
- Namíbia hegyvidékén több helyen is ritka állapotban megmaradt busman rajzokat találhatunk, míg északi részén a Himba törzs lakóival ismerkedhetünk.
- Namíbia területe nagyjából 825 418 km², tehát majdnem kilencszer akkora, mint Magyarország.
- Az ország nagyjából 2 millió lakossal rendelkezik.
- Az ország államformája köztársaság, fővárosa Windhoek.
- A Namib-sivatag déli részén, Lüderitz kikötőváros közelében található a korábbi gyémántbánya központi városa: Kolmanskop. A város 1954-ben végleg elnéptelenedett, azóta a sivatag és a természet erői folyamatosan pusztítják, szellemvárosként jelentős turista-látványosság.