Hírek

Bemutatkozik Tanzánia és Zanzibár!

2020.02.25.

 Az Ethiopian Airlines légitársasággal Afrika körül cikksorozatunkban most Tanzánia és Zanzibár mutatkozik be!

Hol helyezkedik el az ország?
Tanzánia Kelet-Afrika indiai óceáni partvidékén helyezkedik el.

 

Milyen területi és természeti adottságokkal rendelkezik?
Felszínének zömét a Kelet-afrikai-magasföld hullámos szavannája uralja. A fennsíkból északon hatalmas vulkánok emelkednek ki, amelyek közül a Kilimandzsáró hegység csúcsa, a Kibo egész Afrika legmagasabb pontja.
Vízrajzát tekintve a Kelet-afrikai-árok vonalában található a Nyasza- (Malawi-) és a Tanganyika-tó. A Viktória-tó vízgyűjtő területének vizei végső soron a Níluson át a Földközi-tengerbe jutnak, míg az ország nagy része az Indiai-óceán vízgyűjtő területe.
Az ország növényzetét a változatosság jellemzi: a tengerpartot mangrovemocsarak, illetve pálmaligetek kísérik. Az ország belsejében a csapadékviszonyoknak megfelelően száraz, rövid füvű, bozótos vagy hosszú füvű szavanna és 15–20 m magas, laza lombkoronájú, főként lombhullató pillangósvirágú fákból álló szavannaerdők vannak. A gyepszintet főként homokfű, fenyérfű, tőtipan alkotja. A zárt gyepet ernyő alakú selyemakác és akácia csoportjai, nyálkafa, balzsamfa, majomkenyérfa szakítják meg. Trópusi esőerdők csak a magashegységek oldalain nőnek. A hegylábakon 500–700 m magasságig zárt, lombhullató erdők, felettük síkvidéki esőerdők, 1500–1700 m magasságon hegyi esőerdők, feljebb alacsonyabb köderdők vannak. 3000 m körül bambuszosok, törpeerdők váltakoznak, felettük hangafélék alkotta havasi cserjések díszelegnek. 4000 m felett száraz, hideg sivatagi, félsivatagi növényzet van.
Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, sok részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi a klíma, amit némiképp enyhít a tenger közelsége. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt az időjárás.
Állatvilága egyedülállóan gazdag, megóvására világhírű nemzeti parkokat hoztak létre. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop - és a Tanzániára jellemző síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését. Elefánt-, bivaly-, víziló- és csimpánz állománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik.

 

Kinek ajánljuk?
Tanzánia a szafarik szerelmeseinek páratlan utazási célja. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi gnú, zebra és antilop - és a Tanzániára jellemző síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését. Elefánt-, bivaly- víziló- és csimpánz állománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik. Bátran ajánljuk családosoknak is Tanzánia felfedezését.
Az országban rengeteg Nemzeti Park található, többek között: az egyik legnagyobb Serengeti Nemzeti Park, és a Kilimandzsáró Nemzeti Park egyben az UNESCO által elismert Természeti Világörökség részét képezi, ezenkívűl az országban található még az Arusha Nemzeti Park, a Gombe Nemzeti Park, valamint a Manyara-tó Nemzeti Park.
Természeti világörökségei közé tartozik még a Ngorongoro Természetvédelmi Terület és a Selous Vadrezervátum.

 

Néhány érdekes tudnivaló az országról:
- Tanzánia Magyarországnál több mint tízszer nagyobb ország Kelet-Afrika indiai-óceáni partvidékén.
- Az ország két szövetségi állama egykor brit mandátumterület volt: Tanganyika 1961-ben nyerte el függetlenségét és 1964-ben egyesült Zanzibárral.
- Az ország nagyjából 53 millió lakossal rendelkezik.
- Tanzániában közel 120 nyelvet használnak. A lakosság 90%-a a bantu nyelvek valamelyikét használja. A legelterjedtebb a szuahéli nyelv.
- Az elképesztő szegénysége és alapvető agrárius jellege ellenére Tanzánia azon afrikai államok közé tartozik, melyek lassú, de stabil fejlődésen mennek át.
- Kis mennyiségben aranyat, ónt és drágaköveket bányásznak, valamint jelentős még a gyémánt és a sókitermelés.

 

 

Mit érdemes tudni Zanzibár szigetéről?
A turisták túlnyomó része Zanzibár települést látogatja meg, vagy a Tanzánia északi részén található természetvédelmi parkokat.
Zanzibár a Tanzániához tartozó szigetcsoportok egyike. Tanzánia két szövetségi állama: Tanganyika 1961-ben nyerte el függetlenségét és 1964-ben egyesült Zanzibárral. Zanzibárt – illetve egy másik Tanzániához tartozó szigetet – és a Maffia-szigetet, együtt a fűszerek szigetének szokták nevezni.
Az Unguja szigeten fekvő Zanzibár város régi központja és idegenforgalmi attrakciója „Mji Mkomwe” óváros, amit sokan az angol nevén ismernek: Stone Town, amely egyben a Világörökség része.

 

Mit érdemes tudni az ország gazdaságáról?
Köztudott, hogy Zanzibár gazdasága a fűszertermelésre, valamint a turizmusra épül, ennek következtében nem lehet teljes a zanzibári kirándulás, ha nem látogatjuk meg a sziget egyik gondosan kiválasztott fűszereket termesztő farmját egy fűszertúra keretében, amely során próbára tesszük érzékszerveinket különböző fűszerek illatával, ízével – a chili erejétől kezdve a zöld kókuszdió frissítő, lédús beléig.
Zanzibár két szigetből áll: Unguja és Pemba elnevezésű szigetein egymás hátán sorakoznak a különböző fűszerültetvények, melyek közül a legjellemzőbbek fűszerek a következőek: a fekete bors, a szegfűszeg, a fahéj, a vanília, a kardamom, a gyömbér, a kurkuma, a tamarind, a koriander és a szerecsendió, arról nem is beszélve, hogy ezen fűszerek az év minden napján megtalálhatóak.
Ezek az ültetvények a gyamarti múlt előtt való tisztelgést szimbolizálják, továbbá lehetőséget nyújtanak arra is, hogy jobban megismerjük Zanzibár történelmét.

 

Néhány érdekes tudnivaló Zanzibárról:
- A zenész Freddie Mercury, eredeti nevén Farrokh Bulsara Zanzibárban született 1946-ban. Stone Town tengerpartján van egy „Mercury's” nevű étterem is.
- Mindössze két szigetből áll: Unguja és Pemba szigetekből.
- Zanzibár teljes területe 1651 négyzetkilométer, és nagyjából 1,07 millió lakossal rendelkezik.

 

További hasznos információkért kattintson ide!