Hírek

Bemutatkozik Etiópia!

2020.02.20.

 Az Ethiopian Airlines légitársasággal Afrika körül cikksorozatunkban most Etiópia mutatkozik be!

 Hol helyezkedik el Etiópia?
Etiópia Kelet-Afrika egyik állama, „Afrika szarvánál” található. Az Afrika szarva elnevezést a terület alakjáról kapta. A „szarv” az északkelet-afrika az afrikai kontinens egyik alrégiója, mely Kelet-Afrika északi területeit foglalja magába.

 

Honnan is ered az Etiópia elnevezés?
Neve a görög Aithiopia latinosított változata, jelentése: „ember napsütötte arccal”.

 

 

Milyen területi és természeti adottságokkal rendelkezik?
Az ország központja az Etióp magasföld fennsíkja, 4000 méteres csúcsokkal. Északkeleten a félsivatagos Danakil mélyföld, délkeleten a szomáli lépcsővidék határolja. Etiópiában számos ma is működő vulkán van. Addisz-Abeba is 2370 m magasan található.
Az Etióp-magasföldön a kolla-övben trópusi őserdők, a csapadékszegény területeken szavannák uralkodnak. A nedvesebb erdők cserjeszintjéből, Kaffa (ma Kefa) régióból származik a kávéfajták őse, az arab kávécserje.
Állatvilága tipikusan kelet-afrikai, jellemző állatai: maki, cerkóf, pávián, gepárd, oroszlán, hiúz, hiéna, zebra, antilop, gazella, kafferbivaly, strucc, flamingó, pelikán.
Vízrajzát tekintve ország legjelentősebb folyója a Nílus egyik forrásága, a Kék-Nílus. A Nílus vízrendszeréhez tartoznak még a Sobat, az Atbara és a Tekeze folyók is. Jelentős folyó még az Omo, mely a lefolyástalan Turkana-tóba torkollik, völgye a Világörökség része. A 760 km hosszú folyó az Etióp-magasföldön ered, deltatorkolattal ömlik a Turkana tóba. Etiópia tavait tekintve legnagyobb tava a Tana-tó, az ország legnagyobb krátertava a Shala, a legmagasabban fekvő pedig a Langano. A száraz területeken számos sós tó is fekszik, legjelentősebb az Abbé-tó.

 

Mit rejt az ország történelme?
Az Etióp felföldön az i.e. 2. évezred óta élnek szemiták, akik fejlett civilizációval rendelkeztek. 315 után keresztény ország lett, később köze lett az iszlám vallás keletkezéstörténetéhez is, mivel kiterjesztette hatalmát Jemenre. Amikor az Etióp felföldet körös-körül iszlám országok vették körül, elszigetelődött, elgyengült. A 16. sz-ban a portugálok segítségével vertek vissza egy jelentős támadást. 1632-ben kiűzték az országból a nyugati keresztényeket, így ismét elszigetelődtek. A 19. sz. második felében a császári hatalom megerősödött, az ország dél felé terjeszkedett. 1896-ban Adouánál visszaverték az olasz gyarmatosítókat. Az első világháborúban Etiópia nem vett részt, mert független állam volt, mint Libéria. Később az olasz fasiszták az abesszíniai háborúban ismét megkísérelték Etiópia meghódítását. 1941-ig átmenetileg elfoglalták az országot és az „Olasz Birodalomhoz” csatolták. Őket a britek verték ki, akik 1944-ben visszaadták a császárnak az uralmat. Hailé Szelassziét világszerte hősként ünnepelték, a rasztafarik egyenesen istennek látták, de képtelen volt jól kormányozni. Korrupció és éhínségek nyomorították országát. 1975-ben feltételezések szerint meggyilkolták. A Szovjetunió által támogatott következő rezsim tovább súlyosbította a gazdasági nehézségeket, az éhínséget. 1993-ban népszavazással elismerték Eritrea függetlenségét. Etiópia ma gazdaságilag gyenge, de katonailag erős ország. Népessége robbanásszerűen növekszik, 1960. óta megnégyszereződött, jelenleg a 13. legnépesebb ország.

 

 

Mit érdemes tudni az országról?
- Etiópia Afrika második legmagasabban fekvő országa, területének fele több, mint 1200 méter magas.
- Az ország fővárosa Addisz-Abeba, lakossága közel 102,4 millió fő.
- Éghajlatát magassági övezetek határozzák meg: 1800 méterig trópusi forró éghajlat jellemzi (kolla öv), 2500 méterig van a meleg mérsékelt öv (vojna dega), az állandó tavasz birodalma, 2500 méter felett van a hűvös-hideg zóna (dega).
- Az országban több mint 80 nyelvet beszélnek, a hivatalos nyelv az amhara.
- A lakosság 2/3-a keresztény, míg 1/3-a muszlim vallású.
- Etiópiának saját időszámítása van, az etióp naptár. A Julián naptár van érvényben.

 

Milyen nevezetességgekkel rendelkezik az ország?
Az országban számos az UNESCO által elismert Világörökségi helyszín található meg, többek között: a Simien Nemzeti Park, mely területén található az ország legmagasabb pontja, a Ras Deshan (4620 m). A park a világ egyik leglátványosabb vidéke, vízfolyásokkal és szurdokokkal szabdalt masszívum, melynek oldalai meredeken zuhannak alá a füves puszták és folyóvölgyek felé. Számos ritka faj otthona, mint pl. az etióp farkas, a dzselédapávián. Etiópiában találhatóak még Lalibela sziklába vájt templomai, amely egy etióp keresztény zarándokhely, szent város; továbbá Világörökségi helyszín az Akszúmi Királyság romjai, amely Etiópia északi részén és a mai Eritrea területén helyezkedett el az 1. és a 10. sz. között.
Érdekes látnivaló még az országban maga a főváros Addisz-Abeba, a Tana-tó, Kék-Nílus vízesése és mellette fekvő Bahir Dar település, valamint Gondar erdővárosa.

 

További hasznos tanácsokért Etiópiáról kattintson ide!