Hírek

Bemutatkozik a Dél-afrikai Köztársaság!

2020.02.20.

Az Ethiopian Airlines légitársasággal Afrika körül cikksorozatunkban most a Dél-afrikai Köztársaság mutatkozik be!

Hol is helyezkedik el az ország?
A Dél-afrikai Köztársaság az afrikai kontinens déli szegletében található. Északon Botswana és Zimbabwe, északnyugaton Namíbia, északkeleten Mozambik és Szváziföld határolják, nyugaton az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa partjait. Egy önálló királyság található az ország területén belül: Lesotho. Afrika egyik legfejlettebb állama.

 

Milyen területi adottságokkal és élővilággal rendelkezik?
Területét három nagy részre lehet osztani, egy nagy kiterjedésű fennsíkra az ország belsejében (highveld), a Kalahári medencére és a keskeny tengerparti sávra (lowveld).
Az ország leghosszabb folyója az Orange-folyó, teljes hossza csaknem 2092 km. A Sárkány-hegységben a 3299 méter magas Mont aux Sour csúcs környékén ered, majd Lesotho területén áthaladva folyik nyugati irányban. Határfolyóként is funkcionál Namíbia és a Dél-Afrikai Köztársaság között, továbbá az Alexander-öbölnél éri el az Atlanti-óceánt. Másik nagy folyója a Limpopo, ami Crocodil folyó néven a Witwatersrand-hegységben ered. A Dél-Afrikai Köztársaságban található a világ második legmagasabb vízesése: a Tugela-vízesés, amely a 948 méter magas.
A Dél-Afrikai Köztársaság állatvilága rendkívül gazdag. A nagy testű állatokat az oroszlán, fehér és fekete orrszarvú, elefánt, kafferbivaly, leopárd – ők általában BIG5 néven ismertek, de találkozhattok a Nemzeti Parkokban még zebrával, a barna,- a foltos,- és a cibet-hiénával, valamint a vízilóval.
A fantasztikus nemzeti parkokban megismerkedhetünk a fekete kontinens élővilágával, gyönyörű tájakat érintve. Az ország legismertebb nemzeti parkjai: a Kruger Nemzeti Park, az Addo Elephant Nemzeti Park, a Tsitsikamma Nemzeti Park, a Table Mountain Nemzeti Park, valamint az Augrabies-vízesés Nemzeti Park.

 

 

Mit érdemes tudni a Dél-Afrikai Köztársaságról?
- Nagyjából az ország 13 Magyarországnyi területű, és körülbelül 43,5 millió lakossal rendelkezik.
- Sajnos a népesség nagy része nagyon nehéz körülmények között él, így bár a helyzet az utóbbi években sokat javult, de sötétedés után még most sem tanácsos egyedül vagy kis csoportban mászkálni az utcán.
- Fővárosa Pretoria, legnagyobb városai Johannesburg, Fokváros és Durban.
- Az ország az apartheid politika felszámolása óta nagy lépésekkel igyekszik vissza a világ kereskedelmi, politikai, kulturális és turisztikai vérkeringésébe.
- Az ország nemzeti virága és egyben jelképe a király protea, amely nem éppen a leggyakoribb hátsókerti virág. Hatalmas tömbszerű rózsaszín növény, amely kissé molyhos bevonattal rendelkezik.

 

Miért is ideális célpont az ország?
A Dél-Afrikai Köztársaság egy ideális célpont az utazóknak, ugyanis kellemes éghajlattal rendelkezik. Az ország éghajlata száraz és meleg, amit az óceánok közelsége és a magaslatok tesznek egy kicsit változatosabbá. A déli partvidéken kellemes, szinte mérsékelt övi, a keleti parton viszont trópusi éghajlat uralkodik. A nyári hónapok (december-február) az északi részen csapadékosabb, keleten és délen meleg (30-36 °C) és párás.

Az ötcsillagos luxusszállodáktól a vadrezervátumokban található szalmafedeles kunyhókig nagy a szálláshelyek választéka. A turistaútvonalak mentén kiválóan fölszerelt motelek, karavánparkok, táborhelyek várják a vendégeket.

Európai pontról a non-stop repülés időtartama kb. 10-11 óra.

Kiváló kirándulási célpontok vannak a Nemzeti Parkokon kívül is, ugyanis számos UNESCO által elismert hely képezi a Természeti Világörökségek részét, például: 1, A Vredefort-kráter, amely a Föld legnagyobb átmérőjű, igazoltan becsapódásos eredetű krátere, emellett a második legrégebbi is. Átmérője legalább 300 km, amivel majdnem kétszeresen meghaladja a híres Chicxulub-kráter átmérőjét. Körülbelül 2,023 milliárd éve keletkezett. 2005-től a világörökségi helyszínek egyike. Dél-Afrikában, a Dél-afrikai Köztársaság Free State tartományában helyezkedik el a Vaal folyó völgyében.
2, A Richtersveld botanikai és kultúrtáj Dél-afrika északnyugati részén terül el. Ez a hegyekkel tarkított, sivatagos jellegű táj az utolsó olyan terület Afrika déli részén, ahol a nama törzsből származó eredeti őslakók még ma is nomád módon élhetnek. A területet 2007-ben nyilvánította az UNESCO a Világörökség részévé.

 

További hasznos utazási tanácsokért kattintson ide!