Hírek

Kint jártunk a fokvárosi Világturisztikai szakkiállításon

2019.04.13.

A Fokvárosi Világturisztikai Szakkiállítás Afrika egyik vezető turisztikai vására, mely 2014 óra évente megrendezésre kerül a Dél-Afrikai Köztársaság egyik legmodernebb, legnemzetközibb városában, Fokvárosban. Szilasi Ildikó az Utazz Afrikába Utazási Iroda alapítója és ügyvezetője beszámolója a vásárról. 

2019. április 10-12 között immár 6. alkalommal került megrendezésre az afrikai turisztikai vásár, melyet Fokvárosban, az afrikai kontinens második leglátogatottabb városában rendeznek meg évente. Idén 70 országból érkeztek kiállítók, 6500 megbeszélés zajlott a vásár három napja alatt. 2017-ben a becslések szerint 365 milliós amerikai dollár értékben kötődtek szerződések a szakkiállítás keretében. A rendezvényen elsősorban a dél-afrikai régió ki- és beutaztató utazásszervezői, hotelei voltak jelen standdal. A programmal többpárhuzamos helyszínen szakmai konferenciák erősítették a turisztikai szakmai vonalat. A témák a sport- és esemény turizmust, a digitális- és e-turizmust érintették, a turisztikaibefektetési lehetőségeket és felelősségteljes turizmust érintették elsősorban.

Az Afrika-specialista Utazz Afrikába utazási iroda vezetőjeként fontosnak tartom, hogy ne csak otthon legyünk azokban az országokban, ahová rendszeresen utaztatunk (pl. Szenegál, Szudán, Tanzánia stb.), hanem folyamatosan kövessük az afrikai turizmust érintő újdonságokat is. A fokvárosi világturisztikai szakkiállításon új desztinációkról, például Mozambikról és Zimbabwéről is tanultunk. A fokvárosi lazasághoz és életigenléshez tartozik, hogy már délután 16 órától átalakultak a standok egyfajta informális bórkostoló helyszínné. Finomabbnál finomabb dél-afrikai italokat, borokat kóstolhattam, a legkülönlegesebb ital viszont az elefánttrágyából készült gin volt!

Az Utazz Afrikába az öt afrikai régióból (Észak, Kelet, Nyugat, Közép- és Dél) négybe szervezett vagy jelenleg is szervez utazásokat, de a dél-afrikai régió számunkra még egy kevéssé ismert terep, bár Namíbiában, Zimbabwéban is jártunk. Így elérkezettnek láttuk az időt, hogy egy dél-afrikai tanulmányúttal egybekötve felfedezzük a dél-afrikai régiót. Azért is vettünk részt a vásáron, mert ilyenkor a már meglévő szállás- és utazásszervező partnereinkkel személyes kapcsolatot tudunk ápolni. A sok e-mail és skype, valamint WhatsApp telefonhívás mögött meglátjuk egymás arcát, gesztusait, egy jó pohár dél-afrikai bor fölött megismerkedünk egymással.

Az Utazz Afrikába Utazási Iroda a berlini ITB szakturisztikai kiállításon, a budapesti Utazás Kiállításon is rendszeresen részt vesz, legközelebb pedig május elején a Dubai Arab Világturisztikai Szakkiállításon képviselteti magát.