Hírek

Bemutatkozik...a Sok Trading és Ahlimba Sodji Kekeli Togóból

2018.02.20.

 Mindig örülünk, ha kiállítóink egyenesen Afrikából jelentkeznek, és érkeznek. Annak pedig duplán, ha kiállítónk hölgy. Sodji Asszonyt kérdeztük, a SOK Trading képviseletében Togóról, a tevékenységéről, és a nők helyzetéről Togóban.

Afrika Expo: Ritka, és különleges alkalom, hogy női kiállítók érkeznek az Afrika Expo és Vásárra Budapestre.

Sodji: Gyerekkorom óta üzletasszony akartam lenni. Kiskereskedőként kezdtem, és a vendéglátás is nagyon vonzott, imádom a konyhák hangulatát. Legfontosabb termékeimként a togói szőtteseket, gyöngyöket, és fatárgyakat választottam. Meg szeretném mutatni a világnak, hogy Togóban igenis léteznek nagyszerű helyi készítésű termékek, nem szorulunk mindenből exportra. 

 

 

Afrika Expo: Bár nehéz kérdés, mégis vázolná nekünk a togói nők helyzetét?

Sodji:A togói asszonyok napjainkban fontos helyet foglalnak el az ország gazdaságában. Minden szektorban érezhető a jelenlétünk: a feldolgozóipartól a kereskedelemig. A togói asszonyok a fejlődés igazi motorjai: soha nem csüggednek a nehézségektől. És jó vezetők is: ők értékelik legállhatatosabban a jól elvégzett munkát. 

 

Afrika Expo: Miért jelentkezett a vásárra?

Sodji: Fontosnak tartom Togó és a kézművesipar promotálását. Szeretnék nemzetközi szinten is kapcsolatokra, vevőkre, érdeklődőkre szert tenni. Az Afrika Expo erre jó alkalom, ezért jelentkeztem. 

 

Afrika Expo: Nagyon keveset tudunk Magyarországon Togóról. Talán a vudu fesztiválról tudunk valamelyest. Mit érdemes tudni az Ön országáról?

Sodji: Togo egy keskeny ország, Ghána és Benin között. 600 km hosszan nyúlik be az afrikai kontinens belsejébe, legszélesebb részén 140 km. 45 km gyönyörű tengerpartja van az Altanti-óceán partján. Északon az ország hegyekkel taglalt, legmagasabb pontja a 986 méter magas Moung Agou. Változatos tájképei miatt a miniatürizált Afrikának is nevezik. Lomé, az ország fővárosa az ország dél-nyugati részén található.
Novembertől februárig a legideálisabb idő az utazásra. Az esős évszak áprilistól októberig tart. Az ország egyik legnagyobb kulturális attrakciója a vudu fesztivál, utóbbi vallásnak kb. 80 millió követője van.