Hírek

Bemutatkozik....A HTCC irodája Malawiban

2018.02.24.

 Ezúttal a 7. HTCC Afrika Expo és Vásár névadó szponzorának, a HTCC-nek Malawiban található munkatársait kérdeztük.

Afrika Expo: A HTCC ma már több afrikai országban jelen van, és egyik fő célkiűzése az volt, hogy az üzleti kapcsolatokat erősítse az országok között, hogy az ott üzletelni vagy befektetni kívánó magyar cégeknek útmutatást, segítséget nyújtson? Na de vannak-e szép számmal, vagy kevés számmal olyan magyar cégek, akik érdeklődnek az adott ország, régió iránt? Ha igen, mik azok a vonzerők, amelyek bátorítják őket? Ha nem, melyek azok a gátló tényezők, amik pedig megtorpantják őket?

HTCC: Malawi iránt igen csekély érdeklődés mutatkozik magyar cégek részéről, s ezt főként a szinte teljes információ hiánynak lehet betudni. Emellett gátló tényezők, hogy nincs magyar hitatalos képviselet (még csak tiszteletbeli konzulunk sincs az országban), az ország nehezen megközelíthető, nincs tengeri kikötője, szárazfölddel körülvett. Ami bátorítható tényező, hogy Malawiban az elmúlt száz évben nem voltak háborúk, politikailag stabil a rendszer, angolul lehet intézni mindent, viszonylag könnyen. Az országnak van egy befektetők számára létrehozott irodája, ahol készségesen segítenek a papírügyek intézésében. Céget létrehozni nagyon gyorsan és költséghatékonyan lehet.

 


Afrika Expo:Ha kiemelne három olyan magyar export terméket, vagy technológiát, amely adott országban nagy felvevőpiacra számíthatna, melyik három lenne az?

HTCC:Malawi agrár ország, nagy megműveletlen területei vannak jó adottságokkal. Az agráriumon belül szinte bármilyen termék (műtrágya, talajkondícionálók, munkagépek, stb...) illetve technológia felvelőpiacra számíthat. Kiemelt lehet az öntözőrendszerek telepítése, mivel az ország megművelt területének 90%-a ki van szolgáltatva a természetes csapadéknak.

Emellett az építőiparon belül is nagy lehetőségeik lehetnek a magyar szolgáltatóknak, mivel az ország folyamatosan fejlődik, igény van lakóházaktól kezdve csarnokokon át bevásárlóközpontok építéséig.

Az országban jelen vannak nagy számban a kínai vállalatok, melyekkel versenyezni igen embert próbáló feladat!


Afrika Expo: Hogy áll az adott ország turizmusa? Melyek a szektor erősségei, és gyengeségei?
HTCC: Az ország turizmusa gyerekcipőben jár. Ennek szerencsés oldala, hogy a tömegturizmus szinte minden árnyoldala hiányzik. Gyönyörű tájai vannak, de a kiépített infrastuktúra hiányzik, színvonalas szolgáltatásokat viszonylag drágán lehet elérni. Sajnos az ország igazából nem versenyképes a főbb turisztikai desztinációkkal szemben (Kenya, Dél-Afrika, Namíbia, stb...). Mint viszonylag ismeretlen terület, úgy lehet pozicionálni.


Afrika Expo: Keveset tudunk a HTCC irodákban dolgozó magyarok kilétéről, felkészültségéről. Összefoglalná pár mondatban az irodavezető Afrika-múltját és azt, hogy miért lát töretlenül lehetőséget Afrikában?

HTCC:Szeremley Csaba vagyok, először 2005-ben utaztam Malawiba egy 6 hónapos önkéntes projekt keretében. 2009-ben tértem vissza, mikor a University of London Institute of Education intézményében végzett mestervizsgámhoz gyűjtöttem anyagot. 2012-ben költöztem ki Malawiba és 4 évig éltem ott, fő tevékenységem kisfilmek készítése volt helyi cégeknek, emellett pedig bekapcsolódtam a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) hálózatába. 2016-ban visszaköltöztem Magyarországra, de azóta is folyamatosan járok Malawiba, évi 3-4 alkalommal mintegy 2-3 hónapot töltök az országban. Tagja voltam a Limbe Rotary Club-nak, melyen keresztül további nagyon hasznos kapcsolatokat sikerült kiépíteni szinte minden szektorban. Malawi tevékenységem egyik legfontosabb része a Magyar Afrika Társaság által évente 2 alkalommal indított AHU Orvosi Misszióinak szervezésében és lebonyolításában való részvétel. Idén júniusban két csapat tölt majd el kettő illetve három hetet a blantyre-i Queen Elizabeth kórházban.


Afrika Expo: A HTCC évek óta az Afrika Expo és Vásár visszatérő támogatója. Miért lát fantáziát a rendezvényben? Miért van szükség ma Magyarországon Afrika-kommunikációra?

HtCC: Afrikában, ezen belül is a szubszaharai részben, Fekete Afrikában azért látok óriási potenciált, mivel a világ egyik legelmaradottabb része, mely fejlődés legalsó lépcsőfokára már fellépett! Innen, ha nem is gyorsabb, és nem feltétlenül sokkal könnyebb, de mindenképpen biztos út vezet a fejlődés felé! Ebben pedig részt kell venni! Akárhová nézünk ott a lehetőség. Csak meg kell ragadni, ebben tud többek között az érdeklődők segítségére lenni a HTCC!