Hírek

Bemutatkozik....Az Afrikáért Alapítvány

2018.02.19.

 Magyar zászló egy kongói iskolán és a gyerekek uniformisán. Kinshasai gyerekek, akik a Mennyből az Angyalt ékes magyar nyelven éneklik. Az Afrikáért Alapítvány már 15 éve folyamatosan támogatja a kinshasai College Othniel Általános és Középiskolát, a magyar kultúra így szép lassan begyűrűzött a diákok mindennapi életébe.


Afrika Expo: Itt-ott hírekből már értesültünk róla, hogy van egy iskola Kongóban, ahol a diákok magyar népdalokat is tudnak énekelni, sőt, uniformisukon megjelennek a magyar zászlók színei. Miről is van szó pontosan?

Afrikáért Alapítvány: A Kongó fővárosában lévő iskolánkban, College Othnielben, illetve árvaházunkban, a La Providence árvaházban a gyerekek is tisztában vannak azzal hogy magyar támogatóknak köszönhetik tanulmányaik. Kiküldött önkénteseink gyakran tanítanak nekik magyar nyelvű dalokat. Itt pl a mennyből az angyalt éneklik: https://www.youtube.com/watch?v=276ItMYp9aw

 

 

Afrika Expo: Nagyon rég, még 2002-ben kezdődött meg a kongói diáktámogatási program. Most hány gyerkőcnek van támogatója? Milyen trend tapasztalható, inkább kevesebb, vagy inkább több támogató jelentkezik, mint az első években?
Afrikáért Alapítvány: Több mint 500 támogatott gyerekünk van jelenleg, és számuk egyre több támogató jelentkezik!

 

Afrika Expo: Szokták mondani, hogy a gazdag világ szegényei nyitottabbak leginkább az adományozásra. Kik támogatnak leginkább diákokat, és van-e velük személyes kapcsolatuk?
Afrikáért Alapítvány: Sok támogatónkkal van személyes kapcsolatunk, és általában azért inkább a 30 feletti saját biztos egzisztenciával rendelkező korosztály engedheti meg magának a támogatást

 

Afrika Expo: Az alapítvány Magyarországon is több projektet végez, gratulálunk, hogy magyar bejegyzésű Afrikával foglalkozó civil szervezetként nagyobb Európai Uniós támogatásokat is kezd elnyerni. Az egyik ilyen az Afromag. Mit érdemes erről a programról tudni?
Afrikáért Alapítvány: Az AfroMag program hazai finanszírozású, és a Magyarországon élő Afrikaiak munkahelyi integrációját kívánja segíteni, képzéseken keresztül. Legfontosabb EUs projektünk jelenleg a Solid Ground kampány, amelynek keretében az elkövetkező három évben tájékoztató és szemléletformáló munkát fogunk végezni a fenntartható városok kialakításáról, fókuszálva az Afrikai nyomortelepek fejlesztésére.

 

Afrika Expo: reális munkalehetőségei és kereseti lehetőségei lehetnek egy afrikainak Magyarországon? És Európában? És szülőhazájában?
Afrikáért Alapítvány: Nemzetközi szervezeteknél jó eséllyel indulnak, magyar cégeknél a legfontosabb akadály a magyar nyelv megtanulása: de sok AfroMagos résztvevő tanulja szorgalmasan a nehéz magyar nyelvet.

 

Afrika Expo: Miért dönt úgy évről évre a szervezet, hogy részt vesz az Afrika Expo és Vásáron?
Afrikáért Alapítvány: Az Afrika Expót egy rendkívül fontos rendezvénynek tartjuk, mert Magyarországon sokan távolinak érzik maguktól Afrika kultúráját, és a rendezvény által nyitottabbak lehetnek. Alapítványunknál úgy gondoljuk: itt a Földön mindenki egy hajóban evez; nyitottnak kell lennünk egymásra, és a sajátunktól eltérő kultúrákra is.