Hírek

Bemutatkozik...A Nigériai Nagykövetség

2018.02.15.

 Idén első alkalommal vesz részt az Afrika Expo és Vásár történelmében Nigéria kiállítóként. Dr Eniola Ajayi Nagykövet Asszonyt kérdeztük.

 

 

Afrika Expo: Nagyon örülünk, hogy Nigériát a 7. HTCC Africa Expo kiállítói között üdvözölhetjük első alkalommal. Miért döntött úgy, hogy idén csatlakozik a Nemzetközi Afrikai Fórumunkhoz?

Nagykövet asszony: Küldetésünknek tekintjük, hogy részt vegyünk és képviseljük Nigériát minden – az afrikai kontinenshez kötődő eseményen és minden erőnkkel azon dolgoznunk, hogy hozzájáruljunk az Afrika Expo keretében történő afrikai sokoldalúság prezentálásához. A kontinenst nem lehet teljességében ábrázolni a legnagyobb és legnépesebb országa, Nigéria, "Afrika óriása" nélkül.

 

Afrika Expo: Tisztelettel köszöntjük Dr. Eniola Olaitan Ajayi Nagykövet Asszonyt Budapesten. Tudhatunk valamit munkásságáról? Mi a hivatása, milyen iskolákat végzett, és milyen korábbi feladatokat végzett Nigériában vagy más diplomáciai posztokon a világban?

Nagykövet asszony: Köszönöm az üdvözlő szavakat. Személsz vagyok, és Nigériában az egyik legjobban felszerelt szemészeti klinikát vezettem Lagosban, az ország legnagyobb városában. Szülőföldem, Ekiti régiót oktatásért, tudományokért és technológiáért felelős biztosként szolgáltam 2010 és 2013 között, valamint 2013 és 2015 között környezetvédelmi biztosként. Nigéria nagyköveteként ezek kiemelt területeket jelentenek munkámban. Jelenleg törekszem arra, hogy Nigériát és Magyarországot a lehető legközelebb hozzuk egymásoz, fejlesztve az együttműködést a fent említett területeken is.


Afrika Expo: Az Afrika Expo megvitatásának ürügyén találkoztunk irodájában, és az volt az érzésünk, hogy határozott elképzelései vannak nigériai-magyar gazdasági együttműködés erősítését illetően. Melyek lennének a kooperáció legfontosabb szektorai, területei?

Nagykövet Asszony: A fenti prioritásokon túl a mezőgazdaság, a szilárd ásványi nyersanyagok és acél, olaj és gázipari szektor, valamint az információs technológia, mint olyan kulcsfontosságú területek, ahol a Nigéria és Magyarország közötti kétoldalú együttműködésben nagy potenciál rejlik.

 

Afrika Expo: Tervez bármilyen kulturális csereprogramot a két ország között, és ha igen, beavatna minket a részletekbe?

Nagykövet Asszony: Ami a kultúra kérdéskörét illeti, nagyon örülnék, ha a sokoldalú nigériai kultúrát a magyar néphez közelebb hoznám azzal, hogy nigériai táncházakat hívok fellépni Magyarországra. A hazánkban rendelkezésre álló kulturális előadások rendkívül széleskörűek, mivel Nigéria etnikai összetétele nagyon gazdag. Célom továbbá, hogy országomban vendégül láthassunk több magyart azért, hogy megnézhessék az UNESCO Világörökségi listáján szereplő látnivalókat, például az Osun-Oshogbo-szent földet és a Sukur Kulturális tájat, valamint azokat, amelyek a kísérleti listán szerepelnek (Niger Delta Mangroves, Old Oyo, ókori Kano városi falak és társult helyek, hogy csak néhányat említsünk) és még sok más csodálatos természeti és kulturális nevezetességet, amelyeket nehéz lenne most itt felsorolni. Mint egy Ekiti államból érkező ember, személy szerint nem hagyhatom figyelmen kívül az Ikogosi Warms Springs-et, mint a nigériai csodák nagyszerű példáját.