Hírek

Ismerjük meg közelebbről: Etiópia gazdasága

2016.02.09.

Az Afrika szarvának nevezett keleti régió legnagyobb országa a 99 millió főt számláló Etiópia. Gazdasága a mezőgazdaságon alapul, de a kormány igyekszik a gyáripari, a textilipari és az energiatermelési szektort is fejleszteni. A kávé az ország egyik fő exportterméke. A mezőgazdasági ágazatban problémát okoz a földművelés alacsony színvonala és a gyakori aszály, de az etióp kormány és a donor országok közös erőfeszítéseinek köszönhetően javult a mezőgazdaság rugalmassága, hozzájárulva az éhezés által fenyegetett etiópiaiak számának csökkenéséhez.

A bank, a biztosítási, a telekommunikációs és a mikrohitelezési szektor helyi befektetők érdekeltségébe tartozik, de jelentős külföldi befektetés is történt a textilipar, a bőripar, az árutermelő mezőgazdaság és a gyáripar területén. Etiópia alkotmánya szerint az állam birtokolja az összes földet és hosszú távú haszonbérleti szerződést nyújt a bérlőknek, de már megkezdték földhasználati igazolások kiadását is néhány területen, így a bérlők egyre inkább törekednek arra, hogy kibővítsék a haszonbérleti tulajdonukat. Habár az ország GDP növekedése magas, az egy főre eső jövedelem az egyik legalacsonyabb a világon. Etiópia gazdaságát a Meles miniszterelnök halála után felálló új, kollektív vezetés kormányzása alatt továbbra is az állam által irányított Növekedési és Átalakítási Terv határozza meg. Az ötéves gazdasági terv magas növekedési rátát eredményezett, köszönhetően a kormány által kezdeményezett infrastruktúra-építésnek és az árutermelő mezőgazdaság fejlődésének. A szolgáltatási hálózat elsősorban a városokban, azok közül is leginkább az Afrikai Unió székhelyének számító fővárosban kiépült. A legújabb kihívást az országban a terror jelenti, hiszen Etiópia 2011 februárjában bevonult Szomáliába, amelyre válaszul az szomáliai székhelyű al-Shabaab terrorszervezet megfenyegette Etiópiát, hogy merényleteket fog végrehajtani Etiópiában.


GDP – szektorok szerint:
mezőgazdaság: 42,3%
ipar: 15,4%
szolgáltatások: 42,2% (2014)
Munkaerő – foglalkoztatás szerint:
mezőgazdaság: 85%
ipar: 5%
szolgáltatások: 10% (2009)
Ipar: élelmiszeripar, textilipar, bőripar, vegyipar, fémfeldolgozás, cementgyártás
Export partnerek (2014): Kína (17,1%), Németország (7,6%), USA (7,2%), Belgium (6,8%), Szaúd-Arábia (6,7%)
Import partnerek (2012): Kína (19,2%), USA (11,4%), Szaúd-Arábia (6,7%) India (5%)
Exporttermékek: kávé, khat, arany, bőripari termékek, élőállat, olajos magvak
Importtermékek: élelmiszer és élőállat, kőolaj és kőolaj termékek, vegyipari termékek, gépek, gépjárművek, gabonafélék, textilek

 

Ami a magyar-etióp viszonyt illeti, mind a gazdasági, mind a politikai, kulturális kapcsolatok élénkítésre és fellendítésre várnak. Az országban hivatásos magyar külképviselet nem, csak tiszteletbeli konzuli hivatal működik. Az Etiópiába is akkreditált magyar nagykövetség Nairobiban, Kenyában található. Az érdeklődők az V. Afrika Expón több 10 fős Etióp delegációval ismerkedhetnek meg. A résztvevő etióp cégekmind piacot és partnert keresnek Magyarországon, illetve fejlesztésre törekszenek. Kiállít többek között egy mezőgazdasági és ipari termékeket értékesítő kereskedő ház, egy építési anyagok és berendezések előállításával foglalkozó cég, egy elektronikai termékek fejlesztésével és forgalmazásával tevékenykedő vállalat, valamint egy főleg fiatalokat célzó projektet is megismerhetnek a látogatók, amely jó minőségű filmeket, divatcikkeket és színházi előadásokat kínál. 

 

Írta: Holló Ágnes, gyakornok